Strømpriser

Strømpriser og strømleverandører sammenlignet på et sted

Vi har sjekket strømprisene hos Norges ledende strømleverandører og du kan spare mye ved å bytte leverandør! Ettersom folk flest bruker standard variabel pris har vi samlet liste med leverandører som tilbyr beste strømpriser og har mest fornøyde kunder. Det er veldig mange strømleverandører og avtaler å velge mellom derfor har vi samlet kun seriøse aktører som tilbyr gode strømpriser og kampanjer.

agva har markedets beste strømpriser
5 stjerner når det kommer ti stømprisen

Månedlig påslag: kr 0
kWh påslag: – 5 Øre!

100% Fonybar strøm

Norgesenergi logo lave strømpriser

Månedlig påslag: kr 27
kWh påslag: 5.69 Øre!

akraft har gode strømpriser
5 stjerner når det kommer ti stømprisen

Månedlig påslag: 39kr
kWh påslag: 4.5 Øre

Sjekkliste for valg av strømleverandør med beste strømpriser

Når man er på jakt etter en billige strømpriser er det flere ting som man bør ta hensyn til. Billig strøm og billige strømpriser er ikke alltid det de utgir seg for å være. Det første man må sette seg inn i er hvilke avtaleforhold som gjelder. Det aller beste er å sammenligne strømpriser fra avtaler man faktisk forstår, som ikke virker forvirrende da disse ofte kan innholde skjulte kostnader eller bindinger. I tillegg vil det være lurt å sjekke selskapets oversikt for strømpriser et par ganger i året a strømprisene kan skrus opp, samt å holde et øye med kraftprisene for en bedre oversikt.

Noen som ser ut som en rimelige kraftpriser, kan nemlig vise seg å ha puttet inn noen overraskelser i den lille skriften. Det man bør se etter først, er hvilken type avtale det er. Vi råder alle til å holde seg unna avtaler hvor det kreves betaling på forskudd. Da kan det hende at man taper pengene, om den ‘billige strømleverandøren’ skulle gå konkurs. For å unngå tap ved eventuell konkurs av sin strømleverandør kan det lønne seg, i tillegg til å se på selskaper med billige strømpriser, å velge et selskap som fremstår solid. Dette er fordi det kan være perioder hvor kraftprisene har rask økning, og små selskaper som tilbyr lave strømpriser har gått konkurs.

I og med at det ikke er noe forskjell på kvalitet på strøm, det viktigste man ser etter når man skal bytte strømleverandør er strømpris. Vi har samlet kun de som tilbyr beste kundeservice og de med billigste strømpriser, slik at du får billig strøm så enkelt som mulig. Det er også mange strømavtaler du kan velge mellom hos de forskjellige strømselskapene. Ifølge strømpris.no som er forbrukerrådets tjeneste er det lurest å velge etterskuddbetaling som forøvrig er den mest populære strøm fakturering metode hos de fleste strømleverandører. Ettersom med etterskuddbetaling betaler du kun for det du har brukt den måneden, det er også tryggest, hvis strømselskapet skulle gå konkurs har du ikke betalt på forhånd.

Konkurransetilsynet anbefaler at om har hatt samme strømleverandør og vært trofast over en lengere periode, er det på tide å bytte. Man kan med dagens kraftpriser spare tusenvis av kroner i året ved å skifte leverandør. Det er helt gratis å skifte strømleverandør, så finn heller ut hvem som kan tilby deg lavest mulig strømpris. Strømprisen man fikk tilbudt for et eller to år siden som den gang var billigst kan ha havnet langt ned på lista over de som er billigst, og dette er noe man kan tape penger på om man ikke holder seg oppdatert og sammenligner strømpriser jevnlig.

Vi anbefaler spot-pris – Det er billigst på lang sikt

Vi anbefaler derimot avtaler hvor det selges strøm til spot-pris. Våre undersøkelser og studier av markedet viser nemlig at man i det lengre løp får den billigste strømpriser på dette viset. Det innebærer at man til en hver tid betaler en pris som er koplet til det norske kraftmarkedet, i tillegg til noen faste gebyrer. Størrelsen på gebyrene varierer fra selskap til selskap, og er utslagsgivende om man sammenlikner avtaler som baserer seg spot-pris. Ved å velge en spot-pris avtale vil du bare betale kraftprisen i tråd med hvordan den ligger på kraftbørsen i tillegg til noen øre til selskapet basert på deres kWh. Dette gjør dete enklere å sammenligne strømsprisene da du kun behøver å se hvor mange øre hvert selskap tar i tillegg til kraftprisen.

Strømpriser avtaler

Sammenlign strømprisene basert på hver av de ulike avtaletypene for strømpriser nedenfor. Behov, boligtype og antall beboere burde tas med i betraktning ved vurdering og sammenligning for hvilken avtale som passer best.

Spotpris – det er den prisen strømselskapet kjøper strømmen for. Strømpriser er ikke konstant så den varierer døgnet rundt og du vil dermed betale for alle prissvingene.  Kraftprisene har betydelige svingninger mellom varmt og kaldt vær. Dette er grunnet et høyere behov for strøm ved kaldere temperaturer, og et lavere behov ved varmere temperaturer, og strømpriser varierer i tråd med behov. Derfor må du normalt regne med en høyere kraftpris om vinteren og lavere kraftpris om sommeren. Du kan selv følge med på strømpriser strømleverandøren din betaler på Nordpool. Når du velger spotpris vil du også måtte betale enten månedlig påslag eller påslag per kWh du bruker eller begge deler. I tillegg må alle betale lovpålagte utgifter til el-sertifikater. Spotpris har blitt kåret til billigste strømavtalen i lengden.

Variabel Strømpris – er den vanligste strømavtalen i Norge. Kraftprisen er her basert på hvordan utvikling den har i kraftmarkedet og gir med det forutsigbarhet for strømprisen. Prisen forandrer seg ikke like mye som ved spotpris, samtidig mer enn ved fastpris. Strømleverandørene er pliktige til å informere både kunder og Konkurransetilsynet om prisendringer 14 dager før de vil tre i kraft. Husk at strømselskapene kan godt varsle om prisendringer hver uke og dermed følge spotprisen ganske godt. Variabel strømpris vil ikke gi deg billigere strøm i høst og vinter månedene.

Fastprisavtale – Her blir du bundet til å betale avtalt pris gjennom hele bindingtiden. Strømleverandørene tar høyde for prisendringer for hele avtaletiden, dette vil medføre høyre pris per kWh da strømleverandørene regner med å tjene penger på deg som kunde, men de tar også risikoen hvis prisen skulle gå langt over forventet børspris. Vil du ha forutsigbar strømpris, spesielt i høst og vinter månedene bør du velge fastpris, men husk dette er den dyreste strømavtalen du kan velge. En fastprisavtale vil ikke lønne seg om man bor i leilighet, men heller for de som bor i enebolig. Spesielt om det er et eldre bygg med dårlig isolasjon i tak, vegger og vinduer. Da vil man ha et større behov for strøm om vinteren enn folk som bor i nyere bygg med god isolasjon. På denne måten kan strømpriser tilbudt i fastprisavtaler utnyttes av de med et enda høyere forbruk. Merk også at fastprisavtaler som oftest har bindingstid for et år.

Vær nøyaktig når det kommer til hvilken avtaleform du ønsker

Mange selskap tilbyr ett stort utvalg av forskjellige avtaler, og da er det lett å bli forvirret. Man bør legge nøye merke til hvilken av avtalene man ønsker seg, når man bestiller. Gjerne kan det samme selskapet tilby avtaler som spot-pris, variabel pris, fastpris, eller strøm som utelukkende kommer fra fornybar energi.

Kampanjer og lengden på avtalen

Det finnes også en del andre faktorer i avtalene som man bør se nærmere på, før man signerer.  Det finnes utallige leverandører med hver sine strømavtaler som kjemper om de samme kunden. Ved sammenligning av strømpriser blir det lokket med kampanjer og innangspriser til det som kan fremstå som en billig penge Om man har tittet på et kampanjetilbud for strømavtale, så er det viktig å informere seg om hvor lenge kampanjen varer, og i hvilket forhold kampanjen står, til bindingstiden i avtalen. Noen ganger kan man nemlig risikere å binde seg for en periode som blir lengre enn varigheten for kampanjeprisene.

Fakturering og faktureringsform

Noen strøm avtaler er meget nøyaktige når det kommer til betalingsformen. De foretrekker som regel e-faktura, eller har dette som en betingelse i avtalen. Om man ikke betaler med e-faktura, kan man risikere å bli overført til en dyrere strømavtale.

Alternative former for fakturering

På strømmarkedet faktureres det i dag hovedsakelig på to forskjellige vis. Noen leverandører krever forskuddsbetaling, men dette er noe som man ikke burde begi seg ut på. Faren er at man treffer på en useriøs aktør som i løpet av kort tid går konkurs. Da taper man både den fremtidige billige strømmen, så vel som forskuddsbetalingen.
I våre lister og oversikter kommer vi alltid til å prioritere de strømleverandørene som tar betalingen på etterskudd, om resten av tilbudet er rimelig likt. Når du betaler på etterskudd betaler du for ditt faktiske forbruk. Dette er helt risikofritt, også om selskapet erklærer seg konkurs.

Valg av betalingsform

Når det kommer til betalingsformen, så er det blitt vanlig at kundene betaler for strømmen med Elektronisk faktura. De fleste nordmenn har i dag en bankkonto som gjør dette mulig, men det kan være en terskel for noen av de eldre som ikke har blitt vandt med denne formen for betaling.

Vi anbefaler alle som er på jakt etter billig strøm, til også å skaffe seg muligheten til å betale regningen med e-faktura. Elektronisk betalingsform er som regel alltid billigere enn at man får regningen tilsendt på papir.